DRIFT - elképesztő eredmények!

  • Birkuc
  • 2014-09-23 16:00:00
Megosztom az iWiW-en! Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Hozzáadom a Startlapomhoz! Megosztom a MySpace-en! Könyvjelző és megosztás
A Magyar Drift Szövetség (  >>>LINK<<<  ) rajtunk keresztül is szeretne minél több érdeklődőt vonzani, az alábbiakban az ő kedvcsináló írásukat olvashatjátok:

Drift bajnokokat avattak a hétvégén

Véget ért az idei Országos Drift Bajnokság, melynek utolsó futama a tököli reptéren került megrendezésre. A hazai drift életben egyedülálló módon a profi mezőnyben elsőként egy hölgy végzett az élen Szántó Nikolett személyében, az Európa Bajnokságban pedig harmadik alkalommal szerezte meg Kerényi Ádám a drift királyi címet.

Rengeteg versenyzőt láthatott a szépszámú közönség, hiszen a Végső Összecsapás elnevezésű rendezvényen nem csak a drift szakág három kategóriájában, de a Gymkhana, valamint a Gyorsulási OB-n is záró fordulókat tartottak. A szakmai stáb egy 2010-es nyomvonalhoz nyúlt vissza, melyet kicsit kiszélesítettek és gyorsabb tempóra optimalizáltak, így ismét 130 km/h feletti sebességgel kezdték meg egyesek a keresztben sodródás művészetét.

A street kategóriában, melyben versenykörülmények között a kezdő pilóták fejleszthetik tökéjre drift tudásukat Bimbó József és Kristóf Sándor előtt a magyar bajnokságban versenyző román hölgy Ramona Rusu végzett az élen és összetettben is megnyerte a bajnoki trófeát. A csinos és rendkívül közvetlen leányzó ráadásul duplázott ezen a hétvégén, hiszen a Queen of Europe női drift EB-n is bezsebelte az elsőnek járó díjat.

A SemiPro kategóriában az idei évben csak úgy mint a „nagyok” itt is páros csatákban döntötték el az egyes futamok továbbjutóit, mely tökéletes belépő és felkészítést jelenthet a profi mezőnybe. Bár láthattunk néhány döcögősnek mondható csatát, de azért az élmenők újra komolyan odatették magukat. A záró fordulóban harmadik helyért Fetter Zoltán és a születésnapos Szász Norbert csatázott. Mindkét pilóta élete legjobb eredménye előtt állt, így nem véletlen, hogy végül a higgadtabb versenyző állhatott fel a dobogóra. Az izgulás Bertinek, azaz Norbinak sikerült jobban, hiszen a visszahívás után beforgott, így oda lett a szülinapi drift kupa és végül a 4. helyen zárt. A bajnokság sorsa az utolsó pillanatban dőlt el, méghozzá a döntő csatában. Vigh Csaba és ifj. Zángó Zoltán feszült egymásnak, melyben komoly, profikat meghazudtoló tempóban és látványban kényeztették el a közönséget. Sajnos az összecsapásnak egy nem várt technikai hiba vetett véget, mely után a Zángó család bosszankodhatott, ráadásul a gyújtás gondokkal küzdő E36-os BMW-vel az apuka id. Zángó Zoltán is érdekelt volt még a profi mezőnyben és a bajnoki végelszámolásban. Vígh Csaba győzelme és egész éves teljesítménye azonban megkérdőjelezhetetlen, már csak pár lovacska kell a technikába és jöhet a profi mezőny.

A Drifted idei sorozatában minden idők legnagyobb hazai drift mezőny gyűlt egyébként össze, több mint 80 versenyző vett részt az egyes versenyeken. A Pro kategóriában most is eljött minden versenyző, igaz voltak igazoltan hiányzók, de így is megtelt a legjobb 16-os tsuso páros tábla. A SemiPro mezőnye után a kategóriaugrás érezhető volt, hiszen az autók technikai jellemzői között a lóerő adatok átlagban 4-500 lóerő felett jártak. A legerősebb autó ezúttal Nagy Ádám E36-os 2JZ motorral megáldott szörnyetege volt, amivel olyan füstfelhőt generált ellenfelei orra alá, amit még az 1000 lóerősnek mondott izraeli Adam Frank autója is megirigyelt volna. Az előzetes tippelők minimum az elődöntőbe várták Ádámot, sajnos azonban egy lefulladás okozta vesztét Hetyési Zsolt ellen vívott csatájában.

Meg kell említeni azt is, hogy a profi mezőny árnyoldala is kijött nem csak ebben, de a korábbi küzdelmekben is. Hiába van ugyanis egy adott csatában hasonló lóerővel megáldva egy autó és szépen megépítve, ha a körítés olyan, ami talán a profi mezőnybe már nem illik bele. Ilyen teljesítményeknél ugyanis rettentően fontos a gumik megfelelő tapadása, amit használt és ismeretlen előéletű gumikkal képtelenség elérni. Igen tudjuk azt is, hogy a költségvetés szűkös és a szponzorok a legtöbb versenyzőnél az ablakban vannak, de arra is gondolni kell, hogy más versenyző hiába készül ezerrel, ha nem tudja tövig nyomni a gázt, és ez baj!

A Pro liga bajnokságában még többen érdekeltek voltak, azonban Szántó Nikolett sorra ejtette ki riválisait. Hegedűs Tibor, majd Smidéliusz Bálint után az elődöntőben Hetyési Zsolti Sr20-as Nissanját is maga mögé utasította. A másik ágon id. Zángó Zoltán szeretett volna a döntőbe kerülni, miután a bajnokságban előtte álló Zalabai Zsoltnak intett búcsút.  Erről azonban hallani se akarat Szili Krisztián, aki a hegyi verseny után bezsebelt elsőség után láthatóan megtáltosodott. A bronzcsatában Zángó „faternak” azért sikerült vigasztalódni, mellyel az összetettben is a harmadik helyet szerezte meg.

A Végső Összecsapás döntőjére már bajnokként érkezett Szántó Niki és bár egyáltalán nem spórolta el köreit, ezúttal nem sikerült a győzelem, ami miatt vélhetően egy cseppet sem bánkódik, hiszen újra drift történelmet írt azzal, hogy koedukált drift bajnokságban megszerezte a bajnoki címet. Szili Krisztián 1JZ motoros gyönyörű Nissanja láthatóan beérett a komoly küzdelmekre, és most már azzal is tisztában vagyunk, hogy Krisztián célja nem más, minthogy a bajnoki bitorlótól jövőre elhódítsa a címet. A kezdet számára egész jól indulJ

 

Képek és videók a rendezvényről: www.facebook.com/driftedhu

Végső Összecsapás részletes eredményei és a bajnokságok végeredménye: www.drifted.hu/hu/eredmenyek

 

  « vissza a főoldalra